marți, 7 decembrie 2010

Subcultura


Un impact puternic asupra populatiei l-a avut internetul astfel maneaua a luat o amploare pe care un fenomen subcultural nu o putea inregistra fara absenta lui. Succesul acestui tip de muzica si-a gasit diverse justificari, multi atribuindu-l singelui nostru latin ratacit prin Balcani.
O influenta negativa a manelei este faptul ca incita la bautura si violenta, au ca teme predilecte sexualitatea si “dusmanii” ,, etc.
Maneaua, pe de alta parte, nu are nevoie de argou. Observam aici prezenta jargonului, ca mod de transmitere a specificitatilor comunitatii.
Trebuie sa incercam sa combatem vulgaritatea, agramatismul, incultura,manierele ascultatorilor de manele,invadarea spatiului public prin nerespectarea drepturilor celor din jur fiind blamata si respinsa cu violenta.“…societatea ar putea fi cuprinsa in viitorul apropiat, in cazul in care continua sa se adanceasca in sanul cald si ademenitor al manelelor, de nihilism, apatie, mitocanie, lipsa de maniere, puturosenie, etc. Trasaturile respective ar putea trada o criza de identitate profunda si ar putea crea imaginea unui popor flecar, lipsit de Dumnezeu”.
Pana si Presedintele Romaniei a apelat la aceasta subcultura doar cu scopul de a castiga alegerile.A fost intr-adevar o strategie inteligenta, observand faptul ca manele sunt in top,astfel apeland la unul dintre ''cantareti'' manelelor sa-i compuna o melodie care sa contina numele lui dar si indeamnarea romanilor la vot. Ce sa mai, intr-o tara in care si campania electorala se face cu manele, nivelul de cultura o sa ajunga in curand zero.
Promovarea manelelor la televizor s-a dovedit a fi ceva de prost gust nelipsind nici la trecerea dintre ani aratand mai mult subcultura acestui tip de muzica prin lalaiala fara sens si atentarea la limba romana.
Ca o concluzie,traim in Romania,tara unde maneaua domina, valorile promovate de acest tip de muzica se traduc in numarul de telefoane mobile,masini,femei, grosimea portofelului...